PMSZ rendezvények
Egyéb rendezvények

RENDEZVÉNYEK

PMSZ Innovációs Tagozat 2022. október

A hidrogén alkalmazása a mindennapokan

Időpont: 2022. október 04. 09:00 - 13:00
Helyszín: ELKH Természettudományi Kutatóközpont előadóterme ( 1117 Budapest Magyar Tudósok körútja 2. )
Előadó: Magyar András, Major Ferenc, Horváth Zoltán, Tóth István, Mérő Tamás, Kővári Mátyás, Kovács Bálint, Ábrahám Norbert, Tompos András

 

Magyar András előadása: Üzemanyagcella fejlesztés

  • Kecskeméti üzemanyagcella fejlesztési tudás és infrastruktúra felépítésének bemutatása
  • Jelenleg futó fejlesztési feladatok és a jövőbeli célkitűzések

Major Ferenc előadása: Hidrogén, mint üzemanyag és annak töltő infrastruktúrája

A hazai alternatív töltőállomás hálózat fejlődése 1990-től napjainkig. A hatósági előírások alakulása és az országos infrastruktúra fejlődése. A hazai hidrogén töltőállomások kialakításának lehetőségei.

Horváth Zoltán és Tóth István előadása: Töltőállomás telepítési tapasztalatok

Az előadás során bemutatásra kerül a Linde Gáz Magyarország Zrt. telephelyén 2021. áprilisában megvalósított, első magyarországi nem közforgalomra szánt H2 töltőállomás telepítése során szerzett tapasztalatok, annak kialakítása és engedélyeztetési folyamata.

Mérő Tamás előadása: Akvamarin és HyUSPRe projekt – A megvalósítás útján

2021. február 1.-én elindítottuk az Akvamarin Projektet, mely legfontosabb célkitűzése, hogy 4 hazai felsőoktatási intézménnyel és 1 hazai laboratóriummal kiegészülve megvizsgáljuk többek között a meglévő felszín feletti tárolói eszközrendszer alkalmasságát hidrogénnel kevert földgáz előállítására, szállítására és felhasználására. A projekt keretén belül jelenleg zajlik az elektrolizáló, a hidrogén kompresszor és egy technológiai pufferrendszer telepítésének előkészületei kiegészítve anyagtechnológiai kutatásainkkal, valamint LOHC technológia fejlesztésével. A HyUSPRe projekt keretében egy nemzetközi konzorcium alapító tagjaként a felszín alatti eszközrendszer (gázkutak, tárolórétegek) vizsgálata, kutatása zajlik hidrogéntárolási kompetenciák felmérése érdekében. A vizsgálati struktúra komplex és széleskörű: feltérképezni a hidrogén besajtolása okozta mikrobiológiai reakciókat, geokémiai hatásokat, áramlástani, valamint a műszaki-biztonsági integritás esetleges megváltozását.

Kővári Mátyás előadása: A hidrogénüzem engedélyeztetése vasúti pályán és járműveken

A vasútüzem felosztható a pályára és tartozékaira (infrastruktúra) valamint a járművekre (rolling stock). A hidrogén mint üzemanyag használata mindkét oldalt érinti, mindkét oldalon hatósági engedélyeztetési eljárás tárgya. Előadásomban bemutatom a magyarországi jogi környezetet, nem elfeledkezve arról, hogy az Alstom által gyártott iLint üzemanyagcellás motorvonat Németországban már menetrend szerinti utasforgalomban teljesít szolgálatot. 

Ábrahám Norbert előadása: Hidrogén töltőállomások engedélyezési hátterének vizsgálata

  • Töltőállomási technológia rövid ismertetése
  • Vonatkozó rendeletek azonosítása
  • Létesítési és építési rendeletek vizsgálata
  • Uniós irányelvek
  • Hazai és nemzetközi szabványok és szakirodalmak vizsgálata
  • Nemzetközi projektek bemutatása

Tompos András előadása: Nemzeti Tudomány Labor

 

 

Előadók:

Magyar András

üzemanyagcella fejlesztési osztályvezető, AVL Hungary Kft.

2009-ben gépészmérnöki diplomát szereztem a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki karán.
Az AVL Hungary Kft-nél 2012 óta, személyautó, teherautó és hajómotorok tervezésében, illetve tervezői csoport és project vezetésben, prototípus építésben, tesztelésben szereztem tapasztalatot.
2017-től üzemanyagcella fejlesztéssel foglalkozom, mely során specifikus rendszerfejlesztői és tervezői csoportot építettünk fel és a hozzá tartozó tesztelési infrastruktúrát alakítottunk ki.
2021-ben A Neumann János Egyetemen MBA képzésben vettem részt, megszerezve a közgazdász diplomát.
Jelenleg az AVL Hungary Kft kecskeméti telephelyén az üzemanyagcella fejlesztési osztály vezetője vagyok.
 

Major Ferenc

tulajdonos - ügyvezető igazgató, LCNG-Fuel Kft.

1990-ben szereztem okleveles gépészmérnöki diplomát.
Mérnökkamarai jogosultságaim: tervezői, szakértői és felelős műszaki vezetői Gáz -Olajipari, Szénhidrogén ipari területen
Szakmai tevékenység: Alternatív üzemanyag (LPG, CNG, LNG) töltőállomások tervezése, teljeskörű kivitelezése irányítása, LPG töltőállomásokat építettem a MOL, ShellGas Hungary és Flaga cégek részére.  Üzemanyag technológiákat terveztem LPG és CNG állomások terén, CNG és LNG technológiákat tervezek és kivitelezek, NKM Mobiliti Kft. Budapest, Kaposvár CNG állomás, MVK Zrt Miskolc CNG állomás, M0 Szigetszentmiklós LNG és LCNG állomás
 

Horváth Zoltán

Alkalmazástechnikai mérnök, Linde Gáz Magyarország Zrt.

A Linde Gáz Magyarország Zrt-nél dolgozom, ahol különböző hidrogén technológiákkal foglalkozom. Több, mint 30 éves tapasztalattal rendelkezem az ipari gázok területén.

Tóth István

CES manager, Linde Gáz Magyarország Zrt.

A Veszprémi Vegyipari Egyetemen végeztem gépészmérnökként 1998-ban. Szakmai pályafutásomat egy évvel később junior mérnökként kezdtem a Linde Gáz Magyarország Zrt. répcelaki telephelyén, ahol kiváló és tapasztalt kollégáktól tanulhattam meg a szakmát, vagyis mindent a gázokról, technológiáról, az alkalmazásokról. 2003-ban szervizcsoportokat alakítottunk az országszerte egyre növekvő számú vevői installációk miatt, és ezzel kapcsolatban megbízást kaptam a dunaújvárosi központi előkészítő és felújító műhely létesítésére, illetve üzemeltetésére. 2006-tól osztályvezetőként 25 fős, tervezőmérnökökből, szervizmérnökökből, valamint kivitelező és karbantartó szakemberekből álló csapatommal dolgozom. Az értékesítési osztályunkkal karöltve ipari, élelmiszeripari, és különlegesgáz-ellátó rendszerek tervezését, kivitelezését, üzemeltetését, felülvizsgálatát és karbantartását végezzük, illetve ezekkel kapcsolatos vevői igényeket elégítünk ki az ipar minden területén. A fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében vettük fel szolgáltatási palettánkra a hidrogénellátó rendszereket, amelyekkel kapcsolatban az utóbbi években nagy tapasztalatot szereztünk, így ezekkel is magabiztosan foglalkozunk.

Mérő Tamás

műszaki és innovációs projektmenedzser, Magyar Földgáztároló Zrt.

2014-ben végeztem a Miskolci Egyetemen olaj- és gázmérnökként, valamint termelés- és szolgáltatásmenedzserként. Szakmai pályafutásomat 1 évvel korábban (2013-ban) kezdtem el a Magyar Földgáztároló Zrt.-nél. Immáron 5 éve kezdtem bele alternatív energiatárolási lehetőségek felkutatásába és megvalósításába, kezdetben földgáztárolói utóhasznosítási lehetőségként, majd dekarbonizációs kutatás-fejlesztési programként. Jelenleg az Akvamarin Projekt (hidrogén alapú energiatárolási innováció) műszaki és innovációs területeiért vagyok felelős.

Kővári Mátyás

üzletfejlesztő, Alstrom

2005-ben végeztem a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karán. 2 évig a GySEV (Győr-Sopron-Ebenfurth Vasúttársaság) biztosítóberendezési szakaszmérnöke voltam. 2007-2022 közt a Thales biztosítóberendezési kivitelezési projektjeiben, a hozzá kapcsolódó tervezési munkákban majd később a magyarországi termékadoptációiban vettem részt Hegyeshalomtól Lőkösházáig, Szentgotthárdtól Püspökladányig. Idén húsvét óta az Alstom magyarországi üzleti lehetőségeit építem.

Kovács Bálint

Igazgató, Stradamus Zrt.

A Stradamus Zrt. nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatósági célokat támogató finanszírozási megoldásokra, a vállalati zöld átállás támogatására. Emellett ESG tanácsadóként aktívan támogatja a vállalatok környezeti és társadalmi felelősségvállalását is magába foglaló vállalatirányítási integrációt, egészen az állapotfelméréstől kezdve a minősítésre való felkészítésig.

Ábrahám Norbert

Ipari- és Petrolkémiai Üzletágvezető, Petrolterv Kft.

Mérnök irodánk 1967 óta működik tiszta profilú tervező és szakértő társaságként. Az első évtizedekben a Dél-Alföld olaj- és gázipari létesítményeinek megvalósításához, üzemeltetéséhez szükséges tervezési feladatok elvégzése volt a társaság fő tevékenysége. Jelenleg az olaj- és gázipar mellett a vegyipar, feldolgozó- és nehézipar területén végezzük mérnöki tevékenységünket. A felsorolt iparágakat és területeket kiegészítve az elmúlt években magyarországi hidrogén technológiai rendszerek tervezésével és engedélyeztetésével foglalkozunk. Társaságunk a kor elvárásainak megfelelő magas színvonalú számítástechnikai és szakember állománnyal rendelkezik. A PETROLTERV Kft. működésének alapelve a magas színvonalú, megbízható műszaki tervezés, szakértői és mérnöki szolgáltatások nyújtása meglévő és új partnereink részére.

Tompos András

.

Részvételi díj:

A rendezvény a PMSZ tagjainak ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Tagsággal nem rendelkezőknek a részvételi díj 5000 Ft.

A PMSz és a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség megállapodása értelmében az októberi Innovációs tagozat klubnapján, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség tagjai ingyenesen vehetnek részt. Jelentkezésnél kuponkód megadása szükséges. További információ és kód kérése az attila.lakatos@hh2.hu e-mail címen. 

PDU pont:

A rendezvényért 4 PDU regisztrálható.
A PDU regisztrálásával kapcsolatos információk a PDU menüpontban találhatóak.

További információk:

A rendezvény támogatója a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség

  • 1117 Budapest Magyar Tudósok körútja 2.1117 Budapest Magyar Tudósok körútja 2.